10 tips för att slippa virus

Dela

Hur skydda sig mot virus? Nedan har antivirusguide.nu skrivit en punktlista på hur du kan bära dig åt.

Datorvirus är ett otyg. Verklighetens faror är de flesta medvetna om. Man går där det finns gatlyktor, låser sin dörr efter sig, åker taxi hem när man varit på krogen osv. Datorvärlden är ny för de flesta och man vet inte när eller varifrån datorvirus kommer. Allt är mycket otydligare.

  • E-post är det absolut vanligaste sättet att bli smittad. Om någon skickar en bilaga(fil) i ett mail eller chatt, ÖPPNA INTE bilagan om det är följande ändelser i den bifogade filen: exe,. Bat och. Vbs.

Om det är en bild, text eller ljud-fil (en fil med dessa ändelser: Txt, Jpeg, Gif, Bmp, Tif, Mp3, Htm, Html och Avi), är du antagligen säker. Om någon du känner skickar dig en Word-fil, skriv ett mail till personen ifråga och fråga om det är en riktig fil. Om de säger ja, kan du öppna den, men du kan fortfarande vara i fara så kör en scan av filen innan du använder den

  • Använder du MS Outlook skall du vara försiktig. Outlook är mer mottagligt för maskar än andra e-postprogram. Istället för Outlook använd ett webbaserat mailprogram som tex. Hotmail eller Yahoo eller Gmail.
  • Installera ett antivirusprogram! Se till att du håller dina virusdefinitioner uppdaterade och kör en full system scan en gång i veckan.
  • Installera en antispionprogram! Ett program som utvecklats av svenska utvecklare är Ad Aware, som fungerar mot spionprogram. Precis som Antivirus skall du hålla ditt antispionprogram uppdaterat och göra en full system scan en gång i veckan.
  • Ladda inte ned programvara från websidor du inte känner till väl. Nedladdning gäller inte bara programvara utan också Word-dokument eller andra icke-HTML-filer.
  • Ställ in Windows Update att automatiskt ladda ner patchar och uppgraderingar. Detta gör att datorn automatiskt hämtar eventuella uppdateringar av både operativsystem, Windows och Internet Explorer. Dessa uppdateringar fixar säkerhetshål som Microsoft upptäcker löpande.
  • Var försiktig när du surfar. Du kan få ett skadligt skript från en webbsida när du är där och du märker det inte ens. Om du har Internet Explorer inställd på den högsta säkerhetsnivån är du förmodligen säker.