Är du drabbad av virus?

Dela

På antivirusguide.nu har vi visat dig hur du skyddar dig mot virus och tar bort virus, men hur kan man veta om man är drabbad av virus eller inte? Det är faktiskt inte alltid så lätt att veta det och det är därför du helst bör djupskanna din dator någon gång ibland med ditt antivirus och kanske scanna din dator online.

Ibland kan man emellertid se tecken på virus utan att skanna datorn, det gäller bara att veta hur dessa tecken ser ut. Därför har vi sammanställt en liten lista på hur du kan se om du är drabbad av virus.

Så ser du tecken på virus

  • Slö dator. Om din dator tidigare har känts riktigt snabb men har börjat bli slöare och slöare kan det bero på ett hårddiskproblem eller problem med mjukvaran, men det kan också vara ett tecken på virus. Det är inte omöjligt att du har drabbats av en mask som håller på att sprida sig i din dator.
  • Svårighet att installera program. Om du gång på gång misslyckas att installera nya program kan det beror på virus, framförallt om du inte lyckas installera ett nytt antivirusprogram. Testa i sådana fall att installera ett nytt antivirus i felsäkert läge eller starta från en USB-sticka. Vi har skrivit om hur man gör det i den här
  • Strul med program. Om ett eller flera av dina program ofta stängs ned av sig själva, inte svarar på dina kommandon eller till och med öppnas av sig själva kan det också vara tecken på virus.
  • Din dator arbetar ständigt. Om din hårddisk arbetar och inget program körs av dig kan det bero på att ett virus gör en massa otyg i din dator eller att ett spionprogram håller på att skicka information över nätet. Kolla först om ditt antivirus håller på att skanna din dator bakgrunden eller om Windows uppdaterar ditt system för det gör också att hårddisken arbetar. Du kan även öppna aktivitetshanteraren (ctrl + alt + delete) där du ser vilka processer som körs.
  • Ändrade eller förlorade filer. Om du inte hittar vissa filer som du är säker på att du inte har slängt eller om dina dokument ser annorlunda ut är det mycket möjligt att du har drabbats av virus.