Skydd mot nätfiske

Dela

I förra inlägget talade vi om nätfiske (phishing), om vad det är för något och vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta för att undvika nätfiske. I det här inlägget tänkte vi på antivirusguide.nu istället titta på hur det skydd mot nätfiske som ingår i flera antivirusprogram fungerar. Anledningen till att vi fördjupar oss i phishing är att det är ett allvarligt fenomen som kan drabba dig och din privatekonomi hårt.

Så fungerar ett skydd mot nätfiske

Om du köper ett antivirusprogram som har ett skydd mot nätfiske, till exempel Nortons antivirus, minskar risken för phishing drastiskt. Så här fungerar nätfiskeskyddet:

  • Nätfiskeskyddet analyserar alla sajter du besöker.
  • Om du försöker surfa in på en sajt som du hittat på Google eller klickar på en länk som håller på med phishing blockeras sajten av nätfiskeskyddet. Då får du två alternativ: antingen accepterar du blockeringen eller så tar du risken att surfa in på sajten i alla fall vilket vi på antivirusguide.nu starkt avråder att du gör.
  • Om du har skyddet mot nätfiske aktivt i din webbläsare kan du se hur säkra olika webbplatser är i webbläsaren och om en sajt är misstänkt för nätfiske. Även sökträffarna på Google analyseras så du vet om du ska klicka på dem eller inte.
  •  Nätfiskeskyddet varnar dig också för falska webbplatser som är identiska med de riktiga webbplatserna, till exempel om en sajt utger sig för att vara H & M:s sajt fast den inte är det.

Ett skydd mot nätfiske är alltså guld värt för alla internetanvändare och är en mycket smidigare och säkrare metod än att själv hela tiden vara på sin vakt.