Ta bort virus

Dela

Om din dator har blivit extrem seg, kraschar med jämna mellanrum, din webbläsare leder dig till fel sajter eller om du ser att filer försvunnit eller har ändrats kan du ha drabbats av virus. Dessvärre är det mycket svårare att ta bort virus än att stoppa det. Det är därför det är så viktigt att du använder dig av ett bra antivirus i förebyggande syfte, men om du redan har drabbats av virus så finns det lösningar. Vi ska här beskriva hur man kan ta bort virus.

Metod 1. Stäng av alla onödiga datorprocesser med aktivitetshanteraren, koppla bort dig från nätet, installera ett antivirus och djupskanna hela datorn. Om ditt antivirus hittar ett virus är det mycket möjligt att antiviruset kan plocka bort det, men det är inte alltid så lätt. Viruset kan ha spridit sig eller så är viruset aktivt (trots att du stängt av en massa processer) som gör att det är svårt att ta bort.

Metod 2. Om metod 1 inte fungerar eller om din dator inte vill starta överhuvudtaget måste du starta din dator från en startskiva eller ett USB-minne som innehåller ett antivirus, de flesta antivirustillverkare erbjuder sådan programvara. Ladda ner programvaran och bränn den på en CD-skiva eller lägg den på ett USB-minne.  Om din dator inte går att starta har du säkert tillgång till en annan dator där du kan ladda ner ett antivirus. Starta sedan datorn från skivan eller USB-minnet genom att använda ett kommando, oftast håller man ner F2-tangenten. När datorn har startat upp från din skiva gör du en fullständig skanning av datorn med ditt antivirus och när datorn hittar virus kan antiviruset förmodligen plocka bort det. När du startar din dator från en skiva eller ett USB-minne startar inte din dators processer och då aktiveras inte heller viruset, vilket gör det blir enklare att plocka bort viruset.