Vikten av att ha en brandvägg

Dela

När du ska installera ett antivirus är det lika bra att du passar på att skaffa en riktigt bra brandvägg. Windows har förvisso en inbyggd brandvägg men den håller tyvärr inte alls samma höga klass som många andra brandväggar, det är något som alla som är kunniga på internetsäkerhet känner till.

En brandvägg förhindrar att otillåten trafik tar sig till och från din dator. Om du inte har en brandvägg som blockerar otillåten trafik kan du omedvetet sprida virus och delta i nätattacker. Inte nog med det, om du har ett spionprogram i din dator kan din känsliga information såsom lösenord, bankkontonummer och kreditkortsnummer spridas över nätet till fel händer.

Så fungerar en brandvägg

All kommunikation över nätet sker mellan två IP-nummer/IP-adresser, det vill säga mellan ditt IP-nummer och ett annat IP-nummer. Under en enda dag kanske du kommunicerar med hundratals eller tusentals IP-nummer. Din IP-adress har tusentals portar och det är i någon av dessa portar som hackaren försöker ta sig in. Det är också genom en av dessa portar som spionviruset försöker överföra din känsliga information till en annan IP-adress/användare.

En brandvägg ser till att bara vissa portar kan ta emot och skicka information och brandväggen har koll på de portar som används. Brandväggen bestämmer också vilka av dina program som får skicka information, så om du har fått ett spionvirus kan det tack vare brandväggen inte skicka iväg information från din dator. En bra brandvägg gör således ditt liv på nätet betydligt säkrare.