Virus och trojaner

Dela

När man talar om virus till vardags syftar man normalt på all skadlig kod som kan drabba våra datorer, såväl virus som trojaner och en massa annat elände. Det är emellertid en stor skillnad på ett virus och en trojan och därför tänkte vi nu på antivirusguide.nu titta närmare på vad som skiljer virus och trojaner åt.

Virusets två egenskaper

Ett virus har två egenskaper som en trojan inte har: det sprider sig inte på egen hand och det kan föröka sig. Ett virus är ett elakt litet program som gömmer sig i ett annat program eller i en fil som förövrigt kan vara seriös. Det är därför som man brukar säga att ett program kan vara infekterat eller smittat av ett virus. Om ett virus lyckas ta sig in i din dator och aktiveras finns det risk för att viruset sprider sig och smittar andra filer och program eftersom det kan föröka sig precis som ett biologiskt virus, det är därför som ett datorvirus kallas just för virus.

Du kan alltså drabbas virus när du laddar ner ett program eller en fil som i grund och botten är seriös men som har dragit på sig ett virus.  Om ditt antivirus upptäcker en smittad fil brukar den smittade filen därför sättas i karantän eftersom det är möjligt att ditt antivirus vid ett senare tillfälle kan ta bort viruset så att du kan använda filen normalt.

Om trojaner

En trojan sprider sig (till skillnad från ett virus) inte med ett annat program utan kan ta sig fram på egen hand. Trojanen utger sig för att vara något annat än vad det egentligen är och det är därför som folk av misstag laddar ner och installerar trojaner.

En trojan kan inte heller föröka sig som ett virus kan och sprider sig därför inte i din dator, men en trojan kan trots det vara minst lika farlig som ett virus. Spionprogram är ett exempel på en mycket farlig trojan som kan komma över dina bankkontonummer, kreditkortsnummer och lösenord som sedan skickas iväg över nätet till fel händer.

Om ditt antivirus upptäcker en trojan tar antiviruset bort trojanen helt och hållet eftersom hela filen är skadlig och helt värdelös.