Behöver man ett antispionprogram?

Dela

När man talar om internetsäkerhet brukar nämna 3 olika skydd som varje dator behöver ha: ett antivirus, ett skydd mot spionvirus och en brandvägg. Det är ingen tvekan om att varje dator behöver ett bra antivirus och en brandvägg som är bättre än Windows egen brandvägg, men behöver man verkligen ha ett antispionprogram? Svaret på den frågan är både ja och nej, men om vi är tvungna ge ett rakt svar måste vi säga: nej, det behöver man inte.

För några år sedan var det vanligt att de som var noga med sin internetsäkerhet installerade ett antispionprogram efter att de hade installerat ett antivirus. Numera är det inte lika vanligt att man gör så eftersom dagens antivirus har blivit riktigt bra på att även stoppa spionprogram. Du kan själv se trenden om du googlar på nätet. Många av träffarna du kommer att få när du söker på antispionprogram eller antispyware leder dig till sidor som säljer antivirus och de träffar som handlar om renodlade antispionvirusprogram har ofta några år på nacken.

Fördelar med att endast ha ett antivirus

Det är egentligen bara i en situation som du behöver ha ett antispionprogram och det är om du envisas med att använda ett antivirus som är riktigt bra på att stoppa virus men inte spionprogram. Idag finns det emellertid ingen anledning att välja ett sådant antivirus eftersom det finns så många antivirus som är effektiva på båda fronter. Fördelarna med att ha ett antivirusprogram som sköter båda uppgifterna är att du slipper att hålla reda på två program, du slipper att ha ett extraprogram som kan slöa ner din dator och du riskerar inte att ha två program som kan komma i konflikt med varandra.

Så det bästa du kan göra om du är rädd för spionprogram är att skaffa ett riktigt bra antivirus.