Nätfiske

Dela

Eftersom nätfiske, även kallad phishing, blir allt vanligare tycker vi på antivirusguide.nu att det kan vara bra att gå in närmare på ämnet. Här kommer du att få veta vad nätfiske är för något, hur nätfiske fungerar och hur du undviker att drabbas av phishing.

Vad är nätfiske?

Nätfiske är ett onlinebedrägeri då brottslingarna försöker komma över din privata information, information som bankkontonummer, kreditkortsnummer, personnummer, hemadress, pinkoder och lösenord. När brottslingarna väl har kommit över denna information kan de handla med ditt kreditkort, tömma ditt bankkonto och utföra brottsliga ärenden i ditt namn. Men egentligen räknas alla slags bedrägerier som sker online som nätfiske, även när du luras på pengar när du ska sälja eller köpa en begagnad produkt över nätet.

Så drabbas du av nätfiske

Oftast försöker nätfiskarna komma över din privata information genom att lura till sig dina uppgifter, det kan ske på flera sätt.

Nätfiske i e-posten

Det vanligaste är att man drabbas av nätfiske via oseriös e-post. Oftast ser det ut som att du har fått en e-post från en webbplats som du litar på, till exempel från din bank, ditt kreditkortsföretag, en onlinebutik eller en välgörenhetsorganisation, men e-posten är skickad från bedragare. Det finns flera sätt dessa bedragare försöker lura dig på din privata information, här ska du få några exempel på hur de går tillväga.

  • Avsändaren påstår att du har ett problem med ditt bankkonto eller kreditkort och att du måste uppge information som kontonummer, lösenord eller pinkod så att de kan rätta till problemet.
  • Avsändaren ber dig klicka på en länk och logga in på banken av någon anledning. Denna länk leder dig sedan till en sajt som ser exakt ut som den riktiga hemsidan, det enda som skiljer sajterna åt är att webbadressen inte är helt identisk. Om du loggar in på denna sajt kommer bedragarna direkt över dina inloggningsuppgifter.

Annan sorts nätfiske

  • Falska webbsidor. Du kan även drabbas av nätfiske när du hamnar på en webbplats som är en identisk kopia av en seriös sajt. Denna sajt kan smitta din dator med ett spionvirus bara genom att du besöker sajten och detta spionvirus kan sedan sprida din känsliga information.
  • Falska välgörenhetsorganisationer. De finns hemsidor som försöker få dig att donera pengar till någon välgörenhet som inte existerar. Dessa pengar hamnar bara i bedragarnas fickor.
  • Försäljning och köp över nätet. Det finns även bedragare som vill att du ska betala kontant för en svinbillig produkt som du aldrig får. Det kan också vara så att du aldrig får betalt för en vara som du säljer.

Undvik nätfiske

Det finns två sätt att undvika nätfiske:

  1. Använd sunt förnuft och var försiktig på nätet. Lämna aldrig ut känsla uppgifter via mail. Det finns ingen bank eller kreditkortsföretag som begär ut känsliga uppgifter via ett mail. Om du får en e-post som vill att du ska uppge bankkontonummer, kreditkortsnummer, personnummer och liknande ska du slänga mailet direkt. Klicka aldrig på länkar i e-postmeddelanden som påstår att du snarast måste logga in på ditt konto för att rätta till något. Klipp inte heller ut länken och klistra in den i webbläsaren. Om du tror att e-postmeddelandet är seriöst bör du skriva in webbadressen själv i din webbläsare.
  2. Använd ett bra antivirus. Även om du är försiktig så kan det ju alltid hända att du hamnar på en oseriös sajt av misstag, det är därför det är så viktigt att du har ett bra antivirus installerat som varnar dig för nätfiske och som blockerar spionprogram.